Project Description

BEGELEIDING BIJ SCHEIDING

Een scheiding is een ingrijpend proces met veel verwarring en verdriet

Wij helpen jou in dit ongelooflijk zware traject door een brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Echtscheiding gaat om emotie en financiën, met als uitgangspunt jouw juridische positie. Met ons aan je zijde in deze onzekere tijden, zie je je zelfstandige toekomst met vertrouwen tegemoet.

Stand van zaken

Voordat je de beslissing neemt om te gaan scheiden geeft dat veel twijfel en slapeloze nachten. Een belangrijk onderdeel in deze emotionele keuze is het financiële aspect. Hoe sta je ervoor op financieel gebied en wat is er nodig om alleen verder te gaan? Maar ook wat zijn je rechten en plichten? Hoe sta jij er juridisch voor? Wij geven je inzicht en bepalen in overleg met jou de strategie over hoe de scheiding in te gaan.

Vóór je scheiding

Indien je beslist te gaan scheiden, dan spelen naast de emoties de financiën een belangrijke rol. Dat is niet iets waar je op dat moment graag mee bezig bent of voldoende kennis van hebt. Maar het bepaalt wel jouw toekomst. Het is dus goed om je hier in te verdiepen samen met iemand die in jouw belang denkt en werkt.

Door het maken van een financieel stappenplan laten we zien wat de haalbaarheid is van jouw wensen voor je leven na de scheiding. Zo ben je goed voorbereid tijdens de gesprekken met je partner. Zo weet je waar je staat en zullen er geen verrassingen zijn.

Hulp tijdens de scheiding

Hoe teleurgesteld, boos of verdrietig je ook bent, het is belangrijk dat je voor ogen houdt dat een scheiding eigenlijk niet meer is dan het maken van afspraken met je partner. Je regelt bijvoorbeeld hoe je de bezittingen verdeelt en wie er straks voor de kinderen zorgt. Natuurlijk is dat vreselijk ingrijpend. Juist daarom moet je het voor jezelf zo opgeruimd en overzichtelijk mogelijk houden.

Naast de emotie komen tijdens de scheiding veel financiële zaken aan de orde. Van de tien echtscheidingen worden er zeven door vrouwen aangevraagd. Toch zijn zij ook bijna altijd degenen die er financieel op achteruit gaan.

Financieel inzicht

Daarom kijken wij naar jouw totale financiële situatie en maken samen met jou een vooropgezet plan en zorgen ervoor dat jij je partner een stap voor bent en blijft. Onze advocaten helpen je om te onderzoeken welke manier van scheiden het best bij jou past. Geef je de voorkeur aan een eigen advocaat of lossen jullie het samen op in mediation of ga je voor een overlegscheiding waarbij je ieder je eigen advocaat aan je zijde hebt en het proces wordt begeleid door een coach desgewenst aangevuld met een onafhankelijke financial. Deze laatste methode is met name geschikt voor complexere situaties en is een wat omvangrijker traject waarbij het team van de overlegscheiding streeft naar een duurzame scheidingsoplossing voor jullie beiden.

Doordat wij jouw financiële planning en strategie al klaar hebben kan er veel efficiënter gewerkt worden. Tijdens de scheiding staan we 24/7 voor je klaar. Je kunt ons altijd bellen en mailen en alle ontwikkelingen/twijfels met ons bespreken.

Persoonlijk betrokken en meer…

Naast onze persoonlijke betrokkenheid, kijken wij voor jou uiteraard ook naar de volgende zaken:

  • Fiscale voordelen tijdens de scheiding

  • Mogelijkheid onderzoeken op rechtsbijstand/toevoeging
  • Budget onder controle houden en opvragen van specificaties bij de advocaat
  • Aanpassen van je testament
  • Het inrichten van een levenstestament

Hulp na de scheiding

Een scheiding is niet alleen een einde maar is ook een nieuw begin.

De scheiding is voorbij en nu is het weer tijd voor jouw toekomst. Het gemaakte financiële stappenplan en de gemaakte afspraken in het convenant worden nu uitgevoerd. Wij helpen je om de zaken weer op orde te krijgen en alles omtrent het huis, je pensioen, de verzekeringen, de bezittingen, schulden, kosten van de kinderen, de lopende rekeningen en spaarpotten goed te regelen.

Fiscale voordelen

Na de scheiding zijn er ook fiscale voordelen te behalen en daar helpen we je graag mee. Zo zijn er o.a. toeslagen voor alleenstaande ouders, kinderbijslag, heffingskortingen, aftrekbaarheid van de gemaakte kosten voor het verwerven van alimentatie. Ook het levensonderhoud van de kinderen is in bepaalde situaties fiscaal aftrekbaar. Kortom maak dus van deze fiscale voordelen gebruik.

Voor je belastingaangifte verandert er ook veel. Het kan verstandig zijn om een voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Wij kunnen voor jou ook desgewenst de aangifte inkomstenbelasting verzorgen.

Digitaal huishoudboekje

Door de scheiding en je nieuwe financiële situatie is het van belang een nieuw overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. Een (digitaal) huishoudboekje helpt je om de uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden.

Nu al je financiën geregeld zijn geeft dit rust en financiële zekerheid voor je toekomst. Maar daarnaast is het ook goed om je financiën van jaar tot jaar te blijven bezien. Zijn de gestelde wensen nog haalbaar of moeten we je wensen aanpassen. Desgewenst kunnen we je na de scheiding blijven begeleiden op financieel gebied.

Onze deur staat altijd voor je open!